Showing posts with label Basic Electrician MCQ (English). Show all posts
Showing posts with label Basic Electrician MCQ (English). Show all posts

May 1, 2020

Basic Electrician Theory MCQ In English ||10||

Friday, May 01, 2020
1. When we install a 2000 watt heater in the wire of the house, then the heater turns red when the wiring wires stay cool because?
(A) Heater element has more current than wiring
(B) Element wire is naked so can feel its heat
(C) Element registration is less than warping
(D) Element registration is higher than wiring
Answer- (D)

2. When we install a 1500 watt heater in the wiring of the house, the light of the bulb decreases because?
(A) More current is taken by the heater and less current is left for the bulb to burn.
(B) A high voltage is dropped parallel to the heater and the bulb receives a low voltage
(C) There is a high voltage drop in the line and the lamp and heater get low voltage.
(D) Due to over-voltage drop in the line, the bulb receives low voltage but no effect on the heater
Answer - (C)

3. Which effect is produced when electric current flows in the circuit?
(A) thermal effect occurs
(B) is the optical effect
(C) chemical effect
(D) All of the above are effects
Answer- (D)

4. What supplies are needed for transistor radios?
(A) low voltage DC
(B) low voltage AC
(C) High voltage AC
(D) High voltage DC
Answer- (A)

5. If 20 resistances of 20 ohms are connected in parallel, then what will be its combined resistance?
(A) 1
(B) 2
(C) 10
(D) 100
Answer- (A)

6. Which lamp has higher resistance?
(A) 200 watts, 250 volts
(B) 100 watts, 250 volts
(C) 60 watts, 250 volts
(D) 40 watts, 250 volts
Answer- (D)

Apr 30, 2020

Basic Electrician Theory MCQ In English ||09||

Thursday, April 30, 2020 0

1. When current flows through the heater coil it glows but the supply wiring does not glow because
(A) Current flows slowly through the supply line
(B) Supply wires are covered with insulation layer
(C) The resistance of the heater wire is greater than the supply wires
(D) Supply wires are made of superior material
Answer: (C)

2. The condition for validity under Ohm's law is that
(A) resistance should be uniform
(B) should be proportional to the size of current resistance
(C) Resistance should be wire wound type
(D) Temperature at positive end should be higher than temperature at negative end
Answer: (A)

3. A rheostat differs from a potentiometer in that it
(A) wattage is low
(B) has high wattage rating
(C) There are a large number of rotations
(D) provides a large number of tapping
Ans: (B)

4. Aluminum conductors weigh more than copper conductors of the same cross-section for the same electrical resistance
(A) 50%
(B) 60%
(C) 100%
(D) 150%
Answer: (A)

5. An open resistor is tested with an ohm-meter. What will be the reading of the ohm-meter?
(A) zero
(B) infinite
(C) high but within tolerance
(D) low but not zero
Ans: (B)

6. They are materials that are much lower in electrical conductivity than most metals, but much higher than typical insulators.
(A) Varistors
(B) thermistor
(C) semiconductor
(D) variable resistor
Answer: (C)

Apr 29, 2020

Basic Electrician Theory MCQ In English ||08||

Wednesday, April 29, 2020 0


1. Bulbs in street lighting are connected to all
(A) parallel
(B) series
(C) Series-parallel
(D) End-to-end
Answer: (A)

2. Test lamp must have wattage for testing appliances
(A) is very low
(B) less
(C) high
(D) any value
Answer: (C)

3. Switching a lamp in a house produces noise in the radio. This is because switching produces operation
(A) arcs to separate contacts
(B) High intensity mechanical noise
(C) arcs between both mechanical noise and contacts
(D) None of the above
Answer: (A)

4. When a load is switched off in a circuit, sparking occurs due to whose value is higher in the circuit.
(A) resistance
(B) induction
(C) Capacity
(D) impedance
Ans: (B)

5. A copper wire of fixed length and resistance is stretched and stretched three times its length without changing its volume, how much will the resistance of the wire change
(A) 1/9 times
(B) 3 times
(C) 9 times
(D) unchanged
Answer: (C)

6. When the resistance element of a heater fuses and then we reconnect it after removing a part of it, what will be the power expenditure of the heater
(A) deficiency
(B) growth
(C) remain constant
(D) None of the above
Ans: (B)

Apr 25, 2020

Basic Electrician Theory MCQ In English ||07||

Saturday, April 25, 2020 0

1. Why a glass rod gets charged when rubbed with silk cloth
(A) It takes in protons
(B) its atoms are removed
(C) It removes electrons
(D) It gives positive charge
Answer: (C)

2. 122. The magnitude of current in AC and DC circuits can be reduced by
(A) reactor
(B) capacitor
(C) inductor
(D) register
Ans: (D)

3. It becomes more difficult to remove
(A) An electron from the orbit
(B) First electron from orbit
(C) Second electron from orbit
(D) Third electron from orbit
Ans: (D)

4. When a branch of a parallel circuit is opened, what will be the effect on the current?
(A) will decrease
(B) Increase
(C) decrease
(D) becomes zero
Answer: (C)

5. When more than one lamp is turned on in a lamp load, what will be the effect on the total resistance
(A) increases
(B) decreases
(C) remains the same
(D) None of the above
Ans: (B)

6. 230v AC of two lamps 100w and 40w. If connected with supply in series
Which of the following statements is correct?
(A) 100 watt lamp will glow more
(B) 40 watt lamp will glow more
(C) Both lamps will shine equally
(D) 40 W lamp will fuse
Ans: (B)

Apr 22, 2020

Basic Electrician Theory MCQ In English ||06||

Wednesday, April 22, 2020 0
1. Ohm's Law does not apply
(A) Vacuum tube
(B) carbon resistors
(C) High voltage circuit
(D) none of these
Answer: (A)

2. Who is the best conductor of electricity?
(A) Iron
(B) Silver
(C) copper
(D) Carbon
Ans: (B)

3. For which of the following can the ampere second unit be?
(A) Reluctance
(B) Charge
(C) Power
(D) Energy
Ans: (B)

4. All of which are equivalent to watts except for the following
(A) (ampere) ohm
(B) Joules / sec
(C) ampere x volt
(D) ampere / volt
Ans: (D)

5. 10 ohms, the resistance with a rating of 10 w will be
(A) metallic resistor
(B) carbon resistor
(C) wire wound resistor
(D) variable resistor
Answer: (C)